Architecture and Interior Design for a House in Bhopal

Project area:  8000 Sq.ft.  |   Completed: Sep’ 19

A multi generation house conceived and manifested as a blend of modern aspirations and traditional values of its inhabitants. The site context was of utmost importance during the conceptualization stage. With the road on three sides and houses all around, it called for astute design development.

The “House of Stories” is a design that coalesce a variety of elements to form an expressive space that meets the desires of the client and stands out as a piece of architecture.

We instituted simple rules to manipulate the microclimate of the habitable sections of the home. Pockets of greenery, short shrubs on the eastern lawn, and lofty trees on the western side helped envelop the home in coolness and crank down the solar glare. In addition, the bedrooms were angled towards the north, east and west, and fitted with floor-to-ceiling windows, whereas the south facade was designed with smaller openings, overhangs to keep a comfortable temperature.

The lush green lawn and the kiosk acts as an inviting foreground for the home.

The heart of the design, the courtyard, is an open yet private space in the house and ensures a completely relaxing atmosphere and is well connected with nature.

The living area corner is a confluence of traditional and modern. It is a place where family members often spend maximum time together and therefore, it is designed to maximize conversations, interactions, and laughter. While big windows with shear curtains add depth of character to space, wooden traditional swing integrates into this urban home. It perfectly complements the character of the house and adds a sense of relaxation to it.

  • Share:

Contact
Space Frame Architects.